Egoister – nej tack!

Ett intressant bevis för att snällhet och generositet går före egoism, och hur dynamiska samarbeten är mer utvecklande och givande än statiska.

I en studie utförd på institutionen för psykologi på Harvard University har man undersökt det sociala samspelet som en flexibel, ständigt föränderlig process. Studien visar vikten av den dynamiska och flexibla naturen som sociala nätverk har. Nätverken förändras hela tiden, men de förändras inte utifrån slumpen utan genom medvetna val bland de interagerande.

I undersökningen fick de nära 800 volontärerna spela ett enkelt spel där de delades in i slumpvist valda grupper. Efter varje spelrunda fick några slumpvist utvalda spelare möjlighet att bryta upp och dela in sig utifrån om deltagarna i gruppen hade varit generösa eller själviska.

Resultaten visade att spelarna själva grupperade om sig. De byggde upp nya sociala nätverk på ett sätt som hjälpte både dem själva och gruppen. I valet av nya gruppmedlemmar visade studien att spelarna var mer villiga att knyta nya kontakter, eller behålla befintliga, med dem som agerade generöst. Däremot bröt de oftare kontakten med dem som uppförde sig egoistiskt.

Studien visar också att sociala grupper har en inneboende korrigeringsmekanism. De som hade blivit bortvalda för sin egoism visade sedan dubbelt så stor benägenhet till samarbete. Det verkar som att det handlar om en sorts intern disciplin för att öka samarbetet inom nätverket, när grupper stänger ute egoister.

För att nå en hög och stabil nivå av samarbete krävs dynamiska nätverk. I de statiska, där människor inte har möjlighet att välja vem de kan interagera med, blir samarbetet sämre och sämre.

 

Det här blogginlägget publicerades första gången 2011 på bloggen digitalkommunikation.wordpress.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s