Påverkan och identifikation

Our connections do not end with the people we know

I antologin Sociala? Medier? skriver Lovisa Åblad om psykologin bakom sociala nätverk. Människor samlas i sociala nätverk för att kommunicera med varandra utifrån olika aspekter. Studier visar att genom nätverkens trådar och förgreningar är alla människor sammankopplade inom sex steg, där närheten och kraften i påverkan begränsas ju längre bort på stegen man kommer. Inom varje nätverk finns också nyckelpersoner, vilka utgör centrum och påverkar flest personer.

Vi har alltså inflytande över varandra i tre steg oavsett var vi bor eller om vi någonsin har träffats. Det viktiga är att vi befinner oss inom tre steg i nätverket, då påverkas vi av den tredje personens handlingar. Anledningen till detta är bland annat att människor inom samma nätverk vill förstärka sina egna självbilder genom att efterlikna gruppen. Påverkan sker genom ryktesspridning och observation av beteende. Det handlar om identifikation.

Det här är otroligt spännande eftersom den ”tredje personen” hela tiden förskjuts i den här processen. Om jag med mina handlingar och beteenden påverkar personer inom tre steg i mitt nätverk, och dessa i sin tur påverkar personer inom tre steg i sina nätverk (med sin tolkning av ”mina” handlingar), har mina handlingar och beteenden snart kommit jorden runt! Det är svindlande och samtidigt härligt att inse att vi alla är sammankopplade. Den insikten gör det dessutom ännu viktigare att fundera på vad det är vi kommunicerar och hur vi gör det. Med sociala medier följer ett stort ansvar!

 

Det här blogginlägget publicerades första gången 2011 på bloggen digitalkommunikation.wordpress.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s