Sociala nätverk finns inte mer

I en artikel i Computerworld hävdar Mike Elgan att socialt närverkande är över. För några år sedan kretsade allt kring det – social networking. ”Social” blev ett ord som tycktes ha en förtrollande effekt på det mesta. Det gamla och tråkiga kunde genom det ”sociala” bli nytt, relevant och attraktivt.

Den ursprungliga tanken med sociala nätverk var att få kontakt med gamla vänner och bekanta, skaffa nya och till och med interagera på ett personligt plan med främlingar. Men egentligen handlade många av dem om något annat: Twitter, till exempel, var en micro-blogg, LinkedIn gick ut på att hitta jobb, Instagram och Flickr var webbplatser för fotodelning. Det var egentligen bara Facebook som var det sociala nätverket i verklig bemärkelse. Men, skriver Elgan, det intressanta är inte vad webbplatsernas funktion var i sig, utan det beteende som dominerade på allihop: det sociala nätverkandet, det vill säga föreställningen om att få kontakt med andra människor och dela deras idéer, drömmar, åsikter, skvaller och bilder på katter.

Vad är det då som händer med det sociala nätverkandet? Elgan menar att det håller på att ersättas av eller övergå i tre saker:

  • messaging (exempelvis via Snapchat). Meddelandeformen är privat, tillfällig och omedelbar. Här riktar man sig till en eller några personer och större delen av det sociala nätverket lämnas medvetet utanför. Man ”skickar” något, ”postar” inte.
  • online distractions (exempelvis YouTube, spel, artiklar och podcasts).
  • social media.

Vad är då skillnaden mellan sociala nätverk och sociala medier? Det förra handlar om personligt innehåll, det senare om professionellt, skriver Elgan. Att dela sociala media – som här definieras som professionally produced videos, articles, podcasts and photos  – ersätter gradvis delandet av personligt innehåll och inlägg om det egna livet. Så när jag till exempel delar artiklar en ledare i SvD eller en artikel i Huffington Post så är det inte socialt nätverkande. Det är social media, enligt Elgan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s